Mevcut Durum Tespit ve Değerlendirme Çalışması bir aynalama  çalışmasıdır. Özet olarak bu çalışma Danışman için firmada uygulanan sistemi tüm ayrıntıları ile ortaya koyma , firma içinse bir yüzleşme çalışmasıdır. Mevcut Durum Tespit ve Değerlendirme Çalışması, ya da  Acron Danışmanlıkta kullandığımız kısaltması ile MDTD , çok basit gibi görünse de son derece detaylı yürüttüğümüz çalışmalardan biri.  MDTD tüm proseslerin başlangıcında uyguladığımız bir teşhis çalışması , buna bir tür tanı çalışması da diyebiliriz ; bir işletmenin Kalite Yönetim Sisteminin röntgenini çekmek veya tanı yöntemleriyle check-up’ını yapmak gibi görebilirsiniz. Firmaya eğitim verilecekse , danışmanlık hizmeti sunulacaksa veya firma denetlenecekse ilk önerdiğimiz çalışma MDTD oluyor. Ancak burada istisnasız her firmada az ya da çok bir direnç oluşuyor. Bu direnci , direncin nedenlerini ve bu direnci nasıl ve niye yenmek zorunda olduğumuza kısaca bir bakalım:

  1. Sorunlarım var , ama işler böyle de yürüyor . Ne gerek var ki ?

Genelde firmalar sistemsel sorunların farkında olur. Ancak her sistemin sorunları olabileceğine dair ön yargılar ve bir şekilde yürüyen sisteme müdahale etmekten kaçınmak, firmaları sıklıkla sorunlar ciddi bir olaya sebebiyet vermeden aktive etmez. Bu konuda proaktif davranabilen şirketler her zaman bir adım önde oluyor. Tıpkı bir hastalığı erken teşhis etmek gibi, sorunları ilk hissetiğiniz anda yaptıracağınız bir MDTD çalışması ve ardından birlikte alacağımız aksiyonlar bizi büyük bir olumsuzluktan kurtaracaktır. Sistemler genelde sorunlara rağmen bir süre ayakta kalabiliyorlar , ancak sorunlar artmaya başladıkça domino etkisi yaratıyor ve çok ciddi bir bozukluklar ağı ile karşı karşıya kalıyoruz. İşler böyle de yürüyor demeden, bir şeylerin yanlış gittiğine dair ilk tespitinizde MDTD çalışmasına baş vurmak , daha sonra oluşacak büyük maddi manevi kayıpların önlenmesinde çok etkili olmaktadır.

  • Zayıf yanlarımızı kimse görmesin. Biz kendimiz bir ara halledelim…

Danışman, hizmet verdiği firmanın yol arkadaşıdır. MDTD çalışması sonucunda elde ettiğimiz sonuçlar ne kadar derine inebilirsek o kadar faydalı olur. Acron Danışmanlık olarak firmalar ile Gizlilik Anlaşması dahilinde çalışıyor ve güvenilir bir partner olarak aksiyonların gerçekleştirilmesi için tüm bilgi ve birikimimiz ile destek oluyoruz. Sistemler bir taraftan aynı şekilde yürütülürken diğer taraftan yine onu yürüten kişiler tarafından tam anlamıyla düzeltilemez. Yapılacak iyileştirme çalışması sınırlı kalır ve bir anlam ifade etmez. Bu sebeple dışarıdan , objektif ve analitik bir göz ile değerlendirme yapmak, aksiyonları belirlemek ve aksiyonları gerçeğe dönüştürmek çok daha efektif bir çözümdür. Bu tarz bir çalışma firma içindeki dengeleri korumak açısından da çok daha yararlıdır.

  • “Sistemi düzelttik diyelim, ya sonrasında yine bozulmalar olursa her seferinde size mi başvurmak zorundayız ? ”

Acron Danışmanlık olarak MDTD çalışması sonrasında düzeltici önleyici faaliyet aksiyonlarını firma ile beraber gerçekleştiriyoruz. Sistem kurulumlarında olduğu gibi , sistem testlerinde de aldığımız sonuçların aksiyonlar ile düzeltilmesinden sonra amacımız sistemin sürüdürülebilirliğini sağlamaktır. Sistem ana parametreleri korunduğu ve geliştirilerek devam ettiği sürece MDTD çalışmasının tekrarlanmasına gerek yoktur. Acron Danışmanlık koruma ve geliştirme proseslerini kurar ve aralıklı olarak denetler. Sistemde yapılan majör bir değişiklik olduğunda ise yapılacak bir sistem testi ile sürdürülebilirlik sağlanmaktadır.

Verilen örneklerden de görülüyor ki aynaya bakmak kolay bir iş değil. Ancak söz konusu “iş “ olduğunda analitik düşünmek gerekiyor. Somut verilerle , objektif ve gerçekçi bir bakışla değerlendirme yapmamız gerekiyor. Sorunlarımızın varlığını anlamak ve kabul etmek, bunları çözmeye çalışmak ve bunun için destek almaya karar vermek özel yaşamımız için de zordur. Ancak belli bir işletmenin sorunları, özel yaşamımızın aksine bizi ve birinci derecede bize yakın olanları değil , çok daha fazla bileşeni etkiler. Bu yüzden işletmelerin, sistemlerinde gerçekçi ve analitik bir bakış açısına sahip olarak değerlendirme yapmak gibi bir yükümlülükleri var. Sistemler duygularla değil akıl ile yönetilmelidir.

Acron Danışmanlık aynaya bakmanızı sağlar ve aynada gördüğünüz yansıma olması gerektiği gibi değil ise onu değiştirmeniz için size yardımcı olacak çözümler sunar. Mevcut Durum Tespit ve Değerlendirme çalışması düşük bir maliyet ile sizi çok büyük maddi ve manevi kayıplardan korur. Aynaya çekinmeden bakın. Onaylamadığınız , beğenmediğiniz yansımaları nasıl değiştireceğimizi beraber düşünelim ; alınacak Düzeltici Önleyici Faaliyet aksiyonlarını beraber planlayalım ve gerçekleştirelim. Sonuçta da birlikte tekrar aynaya baktığımızda, görmemiz gereken doğru yansımayı görelim. 

Saygıyla,

Ebru Öner   ,  26/06/2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir