İster bir ilaç fabrikasının Kalite Kontrol veya Ar-Ge laboratuvarını, isterse bir okulun deney laboratuvarını kurmak isteyelim, ilk olarak düşünmemiz gereken nokta bu laboratuvarda ne tip ve ne şekilde testler yapacağımız olmalı.

Ne yapmak istediğimizi bilmeden yola çıkmak bizi ciddi hatalara yönlendirir. Laboratuvar kurulumunda yapılacak ilk şey laboratuvarın bitmiş halini gözümüzün önüne getirmek ve nasıl bir sonuç beklediğimizi de dikkate alarak ilk kurguyu zihnimizde oluşturmaktır.

Laboratuvar kurgusu elbette bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Bir kimya laboratuvarını kurmak isteyen kişinin Kimyager veya Kimya Mühendisi özelliği taşımasının yanında laboratuvarda çalışma tecrübesinin de olması önemlidir. Benzer şekilde bir Mikrobiyoloji Laboratuvarının kurulumunda tecrübeli bir Biyolog, bir Genetik Laboratuvarının kurulumunda tecrübeli bir Genetik Mühendisi ve Biyoteknoloji / Biyokimya Uzmanı  olmalıdır. İşi bilmeyen kişilerin bir başka örneğe benzeterek kurulum yapmaları ciddi ekonomik zararların yanında işlevsiz, ergonomik olmayan ve verimsiz çalışan hatta çalışamayan ortamlar oluşturur.

Acron Danışmanlık laboratuvar kurulumu için Danışmanlık hizmeti vermektedir. Hizmet, laboratuvarın teknik gereksinimleri, ekipman seçimi, laboratuvar genel düzen planının oluşturulması, eleman kalifikasyonu ve laboratuvarın tüm gereklilikleri ile devreye alınmasını kapsar.

Özellikle cihaz/ekipman seçiminde yapılacak analizlerin çok iyi incelenmesi ve seçimin buna göre yapılması gerekmektedir. Cihazlar farklı model ve özellikte olduklarından analiz alanını kapsamayan bir cihaz seçimi cihazın kullanımının mümkün olmaması anlamına gelmektedir. Bu konuda sadece cihaz satıcısı olan firmaların yönlendirmesi yeterli gelmemektedir. Analizi bilen ve ileride yapılacak analizleri de öngören bir bakış açısıyla cihaz seçiminin yapılması gerekmektedir.

Eleman konusu da ayrı bir önem taşımaktadır. Laboratuvar elemanlarının yetiştirilmesi ve kalifiye edilmesi spesifik bir konudur ve yetkin bir kişi tarafından kalifiye edilen Laborant , Kimyager, Biyolog, Eczacı ve Mühendislerle laboratuvar çalıştırılmalıdır. Özellikle GMP/ GLP  kapsamında çalışacak kadronun bu mevzuata uygun yetiştirilmesi, gerek laboratuvarın etkin çalışması gerekse denetimlerin sağlıklı olarak netice vermesi açısından çok önemlidir.

Laboratuvarın alt yapısı başta sağlıklı bir şekilde kurgulanmalıdır. Sağlıklı bir şekilde kurgulanmayan alt yapı çalışması ileride ciddi problemlere, verim düşüklüğüne ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Su, elektrik, gerekli gaz bileşenler, basınçlı hava vb. bağlantıların çalışma özellikleri doğrultusunda plan aşamasında öngörülmesi gerekir.

Laboratuvar kurulumlarınızda Acron Danışmanlık ’tan değerlendirme isteyebilirsiniz. Gerek proje gözden geçirme, gerekse Laboratuvar Kurulumunun anahtar teslimi  yapılması konusunda bize danışabilir, teknik uzman kadromuzdan destek alabilirisiniz.

Saygıyla,

Ebru Öner     12/07/2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir